Lukas och Aron julen 2007.


Gott Nytt År!

Snart är det nya året här. Det finns en sak jag aldrig kommer att glömma från 2008. Det var året jag fick lämna över Lukas till efterlivet. Något som kommer över mig då och då och som fortfarande är väldigt smärtsamt. Vi var med om så otroligt mycket tillsammans och han betydde otroligt mycket för mig. Jag tänker på honom nu eftersom han så som så många hundar var känslig mot smällare och raketer. Ingen av de hundar jag har kvar bryr sig alls men han kom alltid och lade huvudet i knäet på mot och bad om att jag skulle ta bort det hemska. Han mådde inte jättedåligt av raketerna men han blev orolig. Men många hundar mår jättedåligt av smällarna. Så snälla alla alla i världen, köp inga raketer!

Jag har sett raketförsäljare stå vid våra stora affärer och jag får inre behov att skriva en stor skylt där det står DJURMISSHANDLRE på och ställa mig brevid och predika över hur dåligt djur mår av smällare så att alla som köper får riktigt jäkla dåligt samvete. Men man är en snäll svensk och håller käft. Kanske dags att sluta vara snäll....


En liten hyllning till Lukas. En sång som alltid får mig att gråta för den påminner så mycket om Lukas och min relation.
 

Ett gammalt ett nytt.

Årets sista dag. I morgon är det ett nytt år, 2009. Helt galet. Vart tog 2008 vägen. Sist jag kollade var det 2007. Det känns som att jag missat hela året som varit. Kan hända att det var Arons första år och allt handlar om honom nu för tiden. Vilket är helt ok, jag har ju haft 34 egna år helt för mig själv.

Jag vet inte vad jag vill med det kommande året. Fixa skolan så klart, ta hand om formen också. Uppleva saker tillsammans med Aron. Kanske resa nånstans med Aron. Han flyger ju fortfarande gratis ett tag till så då får man passa på.

Hunderiet är jag kluven på. Jag skulle vilja ha en ny hund att tävla med. Samtidigt är jag skeptisk på om jag kommer att ha tid att träna hund på det sätt jag skulle önska. Sen skall man få tag på en bra hund också.....Saga är för gammal och hennes hälta hänger i fortfarande. Lillis blir ingen avelshund och då känns det överflödigt med att åka runt på utställningar med henne. Få får se vad som händer helt enkelt.

Hästeriet är en ständigt pågående process. Ska vi eller ska vi inte. Vi älskar hästarna båda två men tid och intresse ligger inte på top. Det känns bara knäppt att sälja en sån kanonfin häst som Alfons. Säljer jag honom idag så får jag inte en lika bra och fin häst för samma pris om tre-fyra år. En annons ligger ute och några har hört av sig men jag ger inte bort honom. Alternatvit kan jag skicka ned honom till nån tränare för försäljning. vi får se... 

Det blir inte alltid som man tänkt.

Igår hade jag tänkt plugga. Jag trivs bra att läsa med kaffe på ett kaffè så jag tänkte åka till stan och plugga. Men, David behövde också på stan så vi skulle åka båda två. Speciellt mycke plugga blev det inte. Mest shopping och så träffade jag min kära barndomskamrat Karin K som var hemma över jul och nyår. Hon bor ju nu mera söder om stockholm.

Jag gör ett nytt försök idag...

Antiklimax

Det blev ingen spinning igår. Åkte dit men lokalen var uthyrd så det var bara att vända och åka hem. Snacka om antiklimax när jag laddat hela dagen för detta.

Idag skall jag plugga om jag får.

Och så blev det.

Pasten blev bra. Lite knix att få in rätta knycket och lite småtabbar jag får rätta till nästa gång. Men den gick att äta och var god så det blir helt klart fler gånger. Ganska kul faktiskt att veva pasta.

Ikväll har jag utmanat mig själv att åka på spinning. Jag känner min inte helt upplagd men jag måste börja med nånting. Jag blir galen och deprimenar när jag bara sitter hema och känner fläsket växa.

Jag är ovanligt seg idag så hoppas att kan rycka upp mig till spinningen kl sju.....

Pastamaskin.

Jag kommer inte på nått att blogga om. Det känns som att all luft gått ur mig. Jag har tänkt göra egen pasta idag och använda min nua pastamaskin som David gav mig i julklapp. Alla verkar fröknippa mig med matlagning och bakning för jag fick bara köksrelaterade julklappar i år. Utom ett par strumbyxor av stora syster. Jag får återkomma med resultatet av pastabakningen sedan.

Igår var jag Lyddan passare och det gick som alltid alldeles utmärkt. Sedan åkte jag i väg och grattade storebrors sambos pojke, Linus. Jag vet faktiskt inte hur gamal han blev igår, men han är i en lagom mekkar ålder så han fick lite mekkar grejer. 

Väl hemma hos bror blev det lite snack om när vi var små. Konstigt hur mycket sånt kommer på tal nu när båda han och jag är småbarnsföräldrar. Inte mycket är sig likt då som nu. Tx. Nu skall och får ungar stjuts över allt till vad som helst medans vi i stort sett aldrig fick stjuts nånstans. Vi fick begränsa våra intressen till byn eller åka med någon annan förälder alternativt lifta när vi var tonåringar. 

Jag har tänkt städa övervåningen idag också. Vi får se hur det blir mer det...  

Julafton

Lite blandade bilder från julen i Roknäs. Mest på Aron förstås....


God Jul!

Är hemma på en mellanlanding så Aron får sova i lugn och ro.

Vill passa på att önska alla mina vänner runt om i landet en god och trevlig jul.  

Dan före dan före dan.

En viss panik ligger i luften. Två dagar kvar innan julhelgen och inget vettit har blivit gjort. Vi har massor av julklappar kvar att hitta och köpa plus en massa mat som behöver handlas. Och lagas. Sen tror jag vi har tagit oss vatten över huvudet vad gäller planerna för julafton. Jag känner en begynande stressmage inför planeringen och är nästan helt säker på att jag kommer att bli både besviken och ledssen för att tiden inte kommer att räcka till allt. Men jag skall göra mitt bästa för att hålla ihop tidsplanen och försöka känna lugnet och julfriden.

Samma visa varje gång.

Att jag aldrig lär mig! Två böcker och två skrivuppgifter skall vara lästa och inlämnade den 23... Det är ju inte så att jag vetat om detta i typ två månader....Smisk på mig själv!

Nu är julen nära...

När julen närmar sig blir jag både from i själen och panikslagen på samma gång. Jag älskar julen med allt som tillhör. Därimot är jag ingen beundrare av julmat, den kan jag vara utan. Speciellt nät den skall ätas varje dag i en månad minst. Julmust och choklad, det är mina favvosar. Skinka går bra också och köttbullar om de är hemgjorda utan fläskfärs.

En annan sak jag älskar lite i hemlighet (inte nu längre då) är amerikanska julfilmer. Enkla gulligull filmer som man kan mysa framför tven med och dricka glögg. Vill man inte se en amerikansk gullugull julfilm så kan man se Bad Santa, den har allt och lite till om man är över 15 år.....Tommten är far till alla barnen är en annan favorit även om den inte är amerikansk.

Så var det detta med paniken. Något säkert många specielt kvinnor känner. Allt måste bli perfekt. Det är knäppt att känna så tycker män (läs David) men ingen blir mer besviken än han om inte allt finns i kylen och framdukat vid rätt tidpunkt. Och man skall hinna allt och besöka alla och ge den perfekta julklappen och tid att mysa ( vilket man inte har om det skall vara perfekt städat och all mat skall lagas, dukas fram, ätas dukas bort osv..

Och var och hur skall hela julafton firas?!? Skall man vara hemma och bjuda hem nån? Skall man åka dit eller dit? Om vi åker dit så kan inte hundarna följa. Om vi åker dit så dricker de en massa sprit. om vi åker dit så blir de andra ledsna. Om vi stannar hemma så vem skall vi bjuda. Om vi bjuder dem så kommer inte dom. Om vi bjuder dem så måste vi bjuda dem...Eller är det bara en kvinnlig grej att känna så? Skall man bara göra som man vill utan samvetskval? Är man egoist då? Just nu ligger jag i förhandling med den andra hälften om hur vi skall göra på jul. Än är inget bestämt men som det ser ut så blir det hit och dit och fram och tillbaka. Vilket funkar om inte Dvaid fastnar i nån soffa så att tidplanen spricker, för då spricker mitt humör.

Helt klart det bästa, roligaste jag hört på länge!

Hunden och kattens dagbok

Så går det när man inte lyder sin kvinna=)


En liten bit på väg.

Skrev färdigt en uppgift och lämnade in den på morgon. Nu skall jag bara läsa klart en massa annat och har tre + en uppgifter att lämna in innan den 23/12. Hmmm......

Igår kom nya TVn upp. Det tog hela kvällen. Det blev lite konstigt men jag får väl vänja mig och försöka fixa så det blir fint igen. Ska ta foto så får ni se...

David ser ut som att han varit i slagsmål för han har ett djupt jack på ögonbrynet och ett rejält blåöga. Men han har bara klantat sig som vanligt och huggit sig själv med ett huggjärn.

Igår tog jag en dag på stan med S som är gravid och allmänt arg på alla korkade karlar vilket jag känner igen *Fniss*. Jag hittade lite julklappar fast mest till mig själv...

Aron och skor = sant.


Vilket

En av undersökningarna jag läser om som handlar om hur vi ser på barn och barnuppsfostran fick olika svar beroende på om förlädrarna levde i jordbrukar eller jägarsamhällen. Generellt sett alltså. Frågan som ställdes vad - Kan du berätta vad som är allra viktigast för föräldrana att tönka på när de skall fostra sina barn?

Svar från ? :
*Att lära dem respekt och lydnad gentemot förlädrar.
*Att lära dem artighet och gott uppförande.
*Att lära dem att skilja på rätt och fel.
* Att lära dem arbeta.
* Att ge dem skolning/utbildning.

Svar från?:
*...föräldrar ska respektera barnen och förstå att de bara är barn.
* Att visa öppenhet och ärlighet mot barnen.
*Lyssna till barns signaler och rätta sig efter dem.
*Att lära dem att bli självständiga.


Nu är det mer än bara skillnaden i jordbruks och jägarsamhälle som skiljer dessa undersöksgrupper åt men det visar tydigt på skillnaden i synen på barn och dess betydelse i samhället.

Nå? Vilket av svaren stämmer in på dig och vilket kommer från ett typiskt jordbruks eller jägarsamhälle?


Hjälp

lever vi i ett jordbrukssamhälle eller ett jägar samhälle? Vi uppfostrar nämligen våra barn olika beroende på detta. Men jag kan inte riktigt avgöra hur det ligger till med norrlänsk samhällskultur. Vad tycker ni?


Förtydligande.

Jag skriver önskelistorna på bloggen i stället för att skicka runt till alla som frågar vad vi vill ha i julklapp. De flästa när och kära läser ändå här.

Egentligen tycker ingen av oss att julklappar är speciellt viktigt så ingen behöver känna att de måste köpa nått åt oss. Vi blir lika glad över en julhälsning.


Önskelista del 3.

Jag önskar mig en spark. Inte i baken utan en sån på medar. Supergärna med sparklåda som Aron kan sitta i. Det behöver inte vara nytt.....

Önskelista del 2

Arons önskelista.
Ja, nu har ju Aron inget hum om vad julklappar är så jag hjälper till lite.

Inga mjuka klappar. Annat än en hästens säng till mamma och pappa kanske....
Aron gillar att stoppa in och packa ur saker ur lådor, väskor, skor eller vad som hälst som funkar.
Han gillar också skor och saker han kan sitta i och på. Han tycker om att klättra och åka rutschkana.
Om några månader kan jag tro att Duploklossar kan vara intressanta, han har plockat i sånna på öppnaförskolan men det funkar inte riktigt än med tekniken. Han gillar sånt som låter och det har mamma inget mot att ha hemma heller. Gärna instrument.
Kommer jag på nått mer så återkommer jag.


Till David.
Ganska enkelt. Davids intressen är trav, wiskhy, film, teknink, kaffe, choklad och god mat.

OBS! DAVID HATAR PRESSENTKORT! Så ge honom inga pressentjort på delikatestalrikar eller annat skit för han använder dem aldrig. Bara bortkastat.

Det har kommit ut två travböcker som han jättegärna vill ha.  Den ena heter Skador hos sporthästar och finns att beställa hos STC. Den andra kommer jag inte ihåg vad den heter men det kan jag återkomma med.

Fin choklad är alltid uppskattat hos oss, David gillar udda saker som choklad med körsbärslikör i och sånt. Sånt får han ha i fred för mig också......

Fin Wiskhy är högt uppskattat av David. Hans favoritmärke är Arbeg som finns i många varianter.....

Film tips är det svårare med, det han vill ha köpar han men en bra filmbok kan man kanske hitta...


Det är vad jag kommer på nu.


 

Varför!



Jag tycker inte om att städa....



Men, vad gör man inte....



Familjens vuxna förebilder är ju inte så mycket bättre....

Lite julklapps tips till mig.

För er som vill göra mig glad på Julafton kommer här lite tips.

Kuddar från Indiska. Vilka som helst, men helst i lila, svart, vitt och silver.

Glasburk med lock från Indiska.

Klaffbord från Indiska. Ganska dyr men det är jag värd tycker jag....

Litet klaffbord från Jysk.

Mer tipps kommer så småningom.

Vinter

Landade kl 2110 på söndagkväll. +3 i Stockholm och -21 i Luleå. I måndags blev det lite mindra kallt men mera snö. Jag är ända glad för vintern för vem vill bo i slask och gegga?

Jag är förkyld och eländig. Det gick hyfsat bra helgen men måndag och idag är jag eländig. Hoppas på bättring för jag behöver städa, baka och plugga. Han läsa ganska mycket i helgen och bocken jag läser nu är svinaintressant både för mig som mamma och blivande lärare. Den heter Sociokulturella ramar för barns utveckling. Jag har läst halva och har vått massor av AHA upplevelser redan. Den handlar om hur barn blir som individer beroende på i vilken social kultur de växer upp till och hur de blir bemöta och bedömda utifrån de förväntningar vuxna har på deras person och beteendemönster i sociala sammanhang.


dagen

Började alldels för tidigt med en Aron som vaknade halv sju. Han vaknar normalt vid åtta.

Iväg till Roknäs för att lämna Aron en stund hos pappa. Sen iväg till stan och gjorde lite föreningsärenden och sen fika med tjejerna. Sen seriös shopping som resulterade i tunga påsar och tun plånbok. Sen lunch på mysiga Hummlan för att möta upp Aron där. Sen hem och rasta hundar och leka med Aron.

Allt eftersom dagen litid har förkyldningen blivit värre. Snoret rinner och det retar i halsen. Ingett gott tecken när jag skall resa bort i morgon. Bara till på söndag så det skall nog gå, jag ska ju inte springa maraton eller nått.

Ingen avel på Lillis.

Fram och tillbaka har jag haft tankar på att para Lillis. Men det har visat sig att hon har en faster som drabbats av en hemskt smärtsam ögonskukdom som heter Linsluxation vilket är ärftligt. Rekomendationer är att inte använda det drabbade djuret, föräldrar, syskon, avkommor och helst inte barnbarn i avel. Nu är ju inte Lillis barn eller barnbarn med det drabbade djuret men ett syskonbarn och eftersom jag är emot avel på ej rekomenderade djur så avstår jag från att föra dessa gener vidare. Det finns tillräckligt sjuka hundar i vår värld, jag vill bidra inte med flera. 

Inget glöggmys i helgen.

Lite hastigt så blev jag kallad till ett möte i Stockholm på söndag så helgens planer är inställda tills nästa helg.

Har varit lite osäker på om jag skulle åka men nu är flyget bokat och betalt så nu fnns ingen återvändo. Det skall bli roligt att träffa lite bekanta och göra lite andra saker några timmar. Skall ta med mig två skolböcker att läsa in under transportsträckorna.

Synd bara att det inte finns så mycket tid till shopping för det hade varit roligt.

En annan grej

Som jag funderat på är varför folk kär barnen andra namn på saker än de riktiga. Som tx. Vovve = hund. Kissekat = katt. Pippi = fågel osv. Varför inte säga de riktiga namnet på en gång? Jag har ju läst en del ligvestik och att lära in sånt har faktiskt ingen mening...Annat än att barnet lär sig det riktiga fortare om man inte blandar in en massa annat jox...

Usch

Idag är det kallt. -15 grader. Halsen gör onte och huvudet känns som en vattenmelon. Fattas bara det...Jag har inte tid att bli sjuk. Bibbi undrade i en komentar hur jag har tid med adventsbjudning och allt bakande. varet är nej, jag har inte tid. Skolarbetet ligger hopplöst efter, hästen skulle behöve lite sjukgymnastik för jag misstänker att han har ont i ryggen. Lillis päls är en enda stor tova och några långpromenader har det inte blivit på sista tiden. Hade tänkt ta tag i allt det där nu så jag kan bara inte bli sjuk. Jag får helt enkelt göra som så många andra mammaor gjort före mig. Jag förtränger allt vad ont i halsen och hunt i huvudet heter och låsas vara frisk för att göra mitt bästa som mamman, sambo, hushållerska, djurskötare, snöskottare, bagare, student, värdinna, tvätterska, kompis, kassör, sekreterare, medmänniska och kritisk samhällsmedborgare.

Jag grunnar...

Jag har ett blogg inlägg som jag går och grunnar på. Jag vet bara inte riktigt om det hör hemma i en blogg och hur jag skall få i hop det. Det handlar om "en mordern barnsyn" Det är ett ihopplock av mina reflektioner genom den litteratur jag läser och en del citat ur dessa.  Jag har suggit på detta ganska länge, det blrjade i höstas när jag iaktog en barnfamilj på tåget mellan linköping och stockholm. Jag blev nästan förbannad på pappan i familjen och var påväg att utbrista att hans tjat på sonen var betydligt mer irriterande an pojkens göranden. Men som snäll svensk höll jag käft. Men som sagt, jag skall knåpa ihop något som kan läggas ut på nätet utan att stöta någon och utan att skriva nån på näsan. För det vill jag inte, utan bara väcka en tanke på hur våra relationer till barn egentligen ser ut och om det måste vara så.  En modern barnsyn är inget jag diktat utan en fras jag hittat i en av mina stydieböcker. Det handlar i stor att se barn som en kompetent social aktör som är värd samma respekt och bemötande som en vuxen. Frågar vi varandra hur våran avföring ser ut, tx? Eller börjar vi banna någon annan vuxen för att den byter stol eller tar av sig tröjan? Tänk om jag som vuxen skulle gå fram till en person, trycka upp ansiktet 10cm från dennes och dadda denne och klämma den på kinderna? Och om personen vrider sig bort så tar vi fast den och tycker att man skall krama faster Agda... Nä.

RSS 2.0