Stormen

Min syster bjöd mig med på förestälningen Stormen som hade premiär på Pite Havsbad i kväll. Blev lite besviken faktiskt. Hade förväntat mig en show som överaskade, gerp tag och kanske skrämde lite. Men icke, satt mest och undrade vad i hela friden de höll på med på scenen. Hela föreställning byggde på akrobaternas konster och de var riktigt bra. Iallafall killarna som hade bar överkropp och kom riktigt nära där vi satt när de svängde och klägde i rep och annat. Man blev alldeles, oj...Trolleri grejerna var riktigt dåliga och billiga, hade förväntat mig mer. Jag genomskådade allt utom sista tricket när han på nått mystiskt sätt bytt plats med en annna karaktär. Ljud och ljus var bra men resten rent skitdålkigt faktiskt. barn hade någ blivit imponerade, eller mja, jag har faktiskt sett barnföreställningar som varit bättre än det här. 


  

Färdig, slut, urtvättad, tom...

...känner jag  mej. Igår skrev jag klart min uppgift om begreppen segregering, integrering och inkludering. Den blev klar vid 2300 igår. Men så när jag skulle gå och lägga mig så ko jag på att jag inte skrivit källhänvisning. Men jag hade till 0915 på mig innan inlämningen stängdes så jag han skriva den nu på morgon och lämna in en ny version. Nu är det helg. Egentligen har jag en till uppgift att göra men jag har inte fått tag på boken till den så jag har fått lite mer tid på mig.

Davids morfar gick bort i veckan och stämningen i huset har varit tung. Han blev 80 år och fick vara pigg hela tiden. Han gick bort plötsligt vilket var hans önskan.

Jag har äntligen tagit tag i att ringa och få tid hos en läkare för ett problem som jag inte blir klok på. Jag kan bli yr helt plötsligt, det susar i höger öra och jag får problem att fokusera. Det har bara blivit värre så nu skall jag in den 10/11. Mest troligt är det nått med örat men jag har provar med revaxör och sjölja men det blev bara värre. Det är inga större problem annat än när jag skall sitta och skriva och det sjunger i örat, texten flyter omkring och allt bara gungar.

Bilken blid blev bäst?


Kommentarer.

Jag gillar när jag får kommentarer. Jag tänkte att jag skulle försöka mig på lite klirigheter på bloggen som mina läsare får klura och svara på så vi får igång lite kommentarer. Jag vet ju på ett ungefär vilka som läser min blogg så nått roligt skall jag väl kunna hitta på....

Nä nu..

..vill jag flytta till varmare breddgrader. Det är -10.6g ute nu på morgon. Frosten ligger vit hela dagarna. Tänk att det skall vara så här varje höst. I jan-feb-mars är -10 ingenting. Jag har faktiskt varit med om en vinter då tempen sjönk till -48 grader. Jag mins att bilenn startade när jag skulle åka till jobbet men deäcken var stelfrusna som hockypuckar och ovala så det guppade mucket när jag körde. I ladugården där jag jobbade låg en kondensdimma så tjock att jag knappt såg djuren. Men det gick. David jobbade i ett lokalt travstall och där hade alla vattenledningar frysit sönder. Och de var inte ensamma med det problemet. Det är det vanligaste problemet här uppe när det blir riktigt kallt.

Annars är det ganska mysigt på kvällarna när det är mörkt vi halv sex och man ka tända lite ljuskreationer ute för att värma upp stämningen lite. Även inne försökare jag mysa till det med filtar och ljus.

Just nu håller jag på en em skrivuppgift där jag skall reflektera över begreppen segregering, integrering och inkludering. Samt om den akademiska självbilden och dess betydelse för inlärning. Det har nämligen visat sig att den typ av spec.ped. verksamhet som bedrivs i Sverige har motsatt effekt mot vad man hade tänkt sig. Nämligen att med att skicka ut ( segregera) elever från klassrumet för att gå till spec.ped. sänker deras akademiska självbild vilket i sin tur påverkar inlärningsförmågan negativt. Tanken är att eleven skall kompenseras för sina brister ( bara där ryser jag) för att sedan integreras i klassen igen (helt galet). Men undersöknngar har visat att väldigt få elever får nytta av den spec.ped. hjälp de utsätts för. Nu vill skolan att alla elever skall inkluderas, alltså aldrig lämna klassrumet utan hela miljön (läraren, klassrumet, undervisningsmetoden) skall förändras så att alla elever skall få medel att uppnå SINA mål.
Ja, lite kort om vad jag jobbar med just nu...

Ännu bättre

Thåström- Balladen om briggen blue bird

Det var Blue Bird av Hull
Det var Blue Bird en brigg
Som med sviktande stumpar stod på
Över soten i snöstorm med nerisad rigg
Själva julafton sjuttiotvå
-"Surra svensken till rors
Han kan dreja en spak."
Ropa skepparn -"Allright boys, lös av!"
Och Karl Stranne från Smögen blev surrad till rors
På Blue Bird som var dömd att bli vrak

Han fick Hållö-fyrs blänk
Fast av snöglopp och stänk
Han stod halvblind, han fick den i lä
Och i lä där låg Smögen, hans hem, där hans mor
Just fått brevet från Middelsborough
-"Nå vad säger du Karl?"
-"Går hon klar?", "Nej, kapten!"
-"Vi får blossa för här är det slut."
-"Vi har Hållö om styrbord och brott strax i lä."
-"Ut med ankarna båtarna ut."

Men hon red inte upp
Och hon fick ett par brott
Som tog båten dom hade gjort klart
-"Jag tror nog" sa Karl Stranne "Att far min gått ut."
-"Emot oss, jag litar på far!"
-"Båt i lä!, Båt i lä!"
-"Det är far, det är vi!"
-"Det är far min från Smögen. Hallå!"
-"Båt i lä!" sjöng han ut
-"Dom är här jumpa i, alle man vi blir bärgade då."

Det var Stranne den äldre
En viking en örn
Som på julafton sjuttiotvå
Tog sitt renade brännvin ur vinskåpets hörn
Till att bjuda dom skeppsbrutna på
-"Hur var namnet på skutan?"
Han sporde och slog
Nio supar i spetsiga glas
-"Briggen Blue bird." Det tionde glaset han tog
Och han slog det mot golvet i kras

-"Sa ni Blue Bird kapten?
Briggen Blue Bird av Hull?"
-"Gud i himlen var är då min son?"
-"Var är pojken kapten för vår frälsares skull?"
Det blev dödstyst, ibland männen i vrån

sången tystnar, medan musiken fortsätter svagt
(för att visa allvaret i nästa vers)

Gubben Stranne
Tog sakta sydvästen utav
-"Spara modern, kapten, denna kväll."
-"Nämn ej namnet på briggen som har gått i kvav."
-"Nämn ej Blue Bird av Hull är ni snäll."
Och kaptenen steg opp
Han var grå han var tärd
Stormen tjöt knappt man hörde hans ord
När han sa med självande röst till sin värd
-"Karl stod surrad och glömdes ombord


Bra

Imperiet. Märk hur vår skugga.


Märk Hur Vår Skugga

(Carl Michael Bellman)
Märk hur vår skugga, märk Movitz mon frère
Inom ett mörker sig slutar
Hur guld och purpur i skoveln, den där
Byts till grus och klutar
Vinkar Charon från sin brusande älv
Och tre gånger sen dödgrävaren själv
Mer du din druva ej kryster
Därföre, Movitz, kom hjälp mig och välv
Gravsten (gravvård) över vår syster
Lillklockan klämtar till storklockans dön
Lövad står kantorn i porten
Och vid de skrålande gossarnas bön
Helgar denna orten
Vägen upp till templets griftprydda stad
Trampas mellan rosors gulnade blad
Multnade plankor och bårar
Till dess den långa och svartklädda rad
Djupt sig bugar med tårar
Så gick till vila från slagsmål och bal
Grälmakar Lövberg din maka
Där, ditåt gräset långhalsig och smal
Hon än glor tillbaka
Hon från Dantobommen skildes idag
Och med henne alla lustiga lag
Vem skall nu flaskan befalla
Torstig var hon och uttorstig är jag
Vi är torstiga alla

Igår

Igår ringde syrran och ville ha sällskap till stan. Det blrv en tur med lite småshoping och en massa ögonshopping. Hittade massor av saker jag vill ha men det finns inte pengar till allt. Tyvärr.

Funderar mer och mer på att sälja hästen. Efter jul börjar jag plugga på 150% och då kommer jag inte att ha tid eller ork. Allternativet är att låna bort honom ett tag. Vi får se. Jag har eventuellt några köpare och jag tror iofs inte det skulle vara några problem att sälja honom. Han är trots allt världens finaste häst =)

Skulle behöva sälja gogjam också. Han mår inte bra när han får så lite uppmärksamhet. Han blir skrikig och grinig. Skall försöka fixa nått så ha kan komma ned med oss på dagarna.

Filmsnutt på Aron

Aron på promenad

Utepynttips.

Ta en papperspåse typ kompostpåse, fyll botten med sand eller grus så påsen står stadigt. Kila ned ett ljus (gravljus, värmeljus, vanligt kort ljus och tänd. Blir ganska fräckt..

Födelsedag

Undra varifrån det kommer att man skall fira sin födelsedag? Idag blev jag iallafall 35 år. Shit vad gammal jag är!

Öppna förskolan var stängd idag, jag hade glömt det och blev lite snopen när vi kom dit och där fans bara en mattläggare. Vi åkte och handlade istället. Köpte ingredienser till grekiska filodegsknytten. Jätte enkla att göra och supergott. Fetaost, dill och ett ägg, blanda ihop ordentligt. Lägg ut filodegen skär dem i ca 10cm långa ark. Pensla lite EVOO, lägg en matsked Fetasmet, viköver till en trekant om och om igen tills arket är slut. Räcker till ca 15, 20 st. In i ungen 175g, ca 20 min. Svinbra tilltugg eller förätt. In riktig favvis här hemma.

En annan favvis är kesotårta, vilket jag har bjudit på idag och igår. det finns kvar om någon annan vill komma och fika....



 

Helgen

I lördags så åkte vi på barnmässan på nolia. Såg lite intressanta saker och gick därifrån ganska snabbt. Det var alldeles för trång och skrikigt för våran smak. Åkte och hälsade på istället och sedan ham och städa. Och baka för på söndagen väntade vi besök.

Så i söndags städade jag ännu mer gjorde köttsoppa och bakade mumsmums. Aron och jag hann vara ute i solen en stund innan besöken trillade in.

Igår kväll tog Aron sina första stapplande steg alldeles själv utan stöd.

Idag skall vi till öppna förskolan och sedan hem och städa igen och kanske gå på en promis för det har jag inte gjort på länge känns det som.

Lasse är borta.....

Fick höra idag att en bekant har gått bort. Mina tankar går till hans dotter och sambo. Han var en underbar människa med ett enormt hjärta. Du kommer att vara saknad länge Lasse...

Ändra design..

Jag har prövat lite olika utseenden på bloggen men ändrat tillbaka. Var inte riktigt nöjd med de andra...

Idag har vi varit ute i det fina vädret, sovit, pluggat, lekt och målat. Äntligen har jag börjat med TVrumet!

Nu skall det tvättas och fixas innan jag hoppar i säng.

Testa ditt IQ.

IQ-test.

Jag fick 127 p. Hur mycket får du?

Pluggar

Den 25 oktobet är det slut på moment 1 i min kurs vilket betyder att alla inlämningsuppgifter skall vara inne då. Så jag jobbar så ögonen blöder. Naktdelen är att när jag måste prestera på kvällstid så måste jag hålla hjärnan igång med socker. Och redbull. Och kaffe. Jag känner kilorna komma krypandes....

Jag har grymt ont i höger knä. Jag tror det är sviterna efter helgens långa ridtur. jag brukar få ont i knät när jag rider ute och mest sitter och åker på hästryggen. Men aldrig tre dagar efteråt. Vi får se vad en natts vila kan göra...

Aron håller på att lära sig gå. Han står själv och jag riktigt ser hur han vill ta de där första egna stegen utan stöd. Men han törs inte riktigt och blir jättearg. Bara bra tycker jag. Han går när han är redo, ju längre han väntar desstå försiktigare är han.

Idag har jag varit på studievägledningen och laggt upp planen. Det blir allmäna utbildnings området efter jul så då får jag plugga 150%. får se hur det går...Sedan blir det engelska 2 och sedan....kanske svenska A....Vi får se...kanske väljer jag att gå eng 3 istället.

Vi var en sväng och kolla in nykomligen Anton också. Han bara sov och åt. Precis som det skall vara.

Veckans färsking!

Anton. Vi fick en bild på nykomligen i kväll. Familje skall få återhämta sig lite mer innan vi åker och hälsar på.

Nybadad


Quater hästar.

Hittade lite filmer på youtube för oss som är "fan" av de Amerikanska krutpacketen.

Smart Chic Olena En legend inom Quarteraveln och en otrolig tävlingshäst. Vill poängtera att i Cutting så är ryttaren helt passiv.

Hollywood dun it,Ännu en legend. Han dog 2005. Filmen visar några av hans söner också.

En tribute to Hollywood du it.

Mer om klassen Cutting

Reining klipp


Uteritt

Idag har vi varit ute hela dagen. Kl 1030 lastade vi bilen och hästfinkan och styrde kosan mot Blåsmark. Där sadlade jag Alfons och David och Aron fick åka hästvagn när vi red ut tillsammans med kompisar på en långritt. Solen sken och det blev ett riktigt äventyr.  Skogarna i Blåsmark består av stora tallhedar med sandvägar som vi inte är bortskämda med här i Nybyn. Vi red bla igenom ett sandtag där jag utmanade mig själv till att klättra med Alfons. Uppför gick det bra men nedför var en mardröm. Det var så brant och högt att det svindlade för ögonen. Men Alfons gled ned sakta och försiktigt.

Här kommer några bilder.

Den döde terroristen

Amerikansk komik.

Anton

3920g och 52 cm lång.

Faster

Idag blev jag faster till en liten Anton. Längd och vikt vet jag inte än men han hade tio fingrar och tio tår berättade han pappa alldeles nyss. Han kom till världen kl 1410 idag så han är riktigt färsk.

Själv har jag bara dimmiga minnen av första timmarna som mamma något som jag sörjer än idag. Som tur var så fick jag ha honom hos mig i sängen på uppvaket men jag hade mycket hellre fått föda naturligt och kunnat ta hand om honom ordentligt från första början.

Nu hoppas jag mamman och lille Anton får vila ordentligt i lugn och ro så skall jag baka lite mer till dem så de har fika att bjuda på sen när det blir besökdags kanske om nån vecka.


Movie Maker

Jag har jobbat hårt för att fixa till filmerna från helgen. Movie Maker är ett superlätt program att använda har jag märkt.
Jag har också skaffat mig ett konto på Youtube så nu ligger några filmer på nätet.

Roger på Terry Terry är en 5 årig morgan valack efter Lyckänges Copper Coin. Roger är en gammal klasskompis.

AJ rider Jalla Jalla  AJ (Anders Josefsson) våran Tränare rider Quarterstoet Jalla Jalla som Mats (han som står på marken) nyss köpt av familjen Thorells. Jag har faktist glömt hur gammal Jalla är men jag tror hon är ca 7-8 år...

Stefan rider Catch. Stefan rider sin fem åriga quarter valack Catch My Stile. Stefan har bara ridigt några år.

Film.

Jag filmade lite på clinicen och håller på att lära mig hur movie maker funkar. Måste skaffa mig ett konto på Youtube också.

Söndag

Jag undrar om jag blivit faster än....

Jag bakar bullar att ge som present till storebror och hans tjej som skall (eller har) få/fått en ny liten kråkunge. Mycket bättre att ge tyckte dom och jag. Istället för nån leksak eller kläder som man aldrig använder eller har nytta av. Tänkte först laga nån maträtt åt dem men eftersom min bror är kock och de har frysen full med vilt så blev det bullar istället. Tien gick ut den 10 men jag har inte hört nått än. Det är bara att vänta och se, den kommer när den kommer. 

 

Clinic men Anders Josefsson.

Ihelgen kommer en av Europas bästa westernryttare till Älvsbyn för att hålla kurs åt oss. Anders har kommit till oss i över tio år vilket är ganska otroligt. Vi har se honom gå från framgång till framgång genom åren. För oss i våran klubb har han blivit mer än en trännare, han är en riktigt kär vän. Precis som Tommy Bäcklund som också är en av våra flitigt anlitade trännare i över 10 år. 

Ihelgen rider jag inte, Affe och jag är inte riktigt i form för en Anders-clinic. Men jag har somvanligt haft hand om anmälningar, PM och gruppindelningar samt att jag kommer att stå i köket idag. 

Nu skall jag fixa lite hemma, duscha och packa bilen för att äka till älvsbyn och se till att mat och fika blir framdukat. 

Sopor.

Papps har varit här och hämtat sopor i två dagar. Nu är gården sopfri och ladgårdliret är soffri från gamla soffor som varit råttbo i många år.

Idag har jag och Aron mest slappat efter våran morgonpromis som denna dag gick genom skog, äng, och lite myrmark. Det är tur att jag har en vagn med extra fjädring och stora luftpumpade hjul på för där vi går finns ibland inga vägar.

Kråkan och jag har en ny lek som vi leker. Jag är monstermamma som lurpassar och jagar skrattbäbisen. Bla brukar jag lurpassa i soffan när Kråkan klättrar upp i diabädden och då skriker han av skratt när han kickar över armstödet.


Trav favvisar

Hästtjej som jag är så går inte travsportens fantaster förbi mig heller. Jag har några favoriter som jag följt och älskat på avstånd. En häst som nog ingen glömmer och som ha en specielplats i mångas hjärtan är Legolas. En stjärna som van allt och allas hjärtan. Hästen som fick sin pension betald av ATG och som öppnade Elitloppet med en defilering i många år.



Sen kommer han. Världens i mina ögon snyggaste travare. Ideal Du Gazeau!


Tyvärr hittade jag ingen bättre bild juts nu men jag skall leta vidare.

Och en annan favorit. Som inte var den största stjärnan men som urmärkte sig med en enorm styrka och en lite konstig action. Etain Royal. En enormt vacker häst!


Biokväll

Igår tog jag ledigt från hemmet och såg Mamma Mia på bio med tjejkompisarna. En bra film med mycket skratt och lite tårar. Men inte lika bra som Sex in the city.


Bilder från bulgarien.

Här kommer två Aron bilder från Bulgarien.

Skogen.

Skogen är underbar. Jag har växt upp i en jakt och bärplockar familj och har tillbringat stor del av min barndom i skogen. Jag sörjer lite att jag inte har en sambo som jagar och plocka bär hatar jag. Så jaga får jag väl börja med själv.

Idag skall jag ut i skogen iallafall. Valpkursen ville spåra och då är skogen ett bra ställe att vara på. Vi skall också göra upp lite eld och grilla korv och pinnbröd. Men jag saknar en del "jägarateraljer" som alltid fans hemma när jag var lite. Som en rygga med stol, eldkaffepanna och stekpanna, jaktkniv, handyxa, kåsor mm.

För några veckor sedan kom Patte förbi direkt från älgpasset och han luktade så gott. Rök, vapenfett, blod, svett och skog. Han tyckte jag var konstig...

 

Baka

Jag gillar att baka. Men det är inte bra för min viktkontroll. Man måste ju smaka på det man bakar liksom...Så jag försöker laga mat istället. Igår gjorde jag tre formar makaronilåda med skinka och purjolök. Vi är fattiga just nu så då blir det att länsa frys och skaferi och göra storkok. Alla i familjen gillar makaronilåda och jag hittade en julskinka i frysen så det passade bra. Idag har David beställt rårakor till middag och det skall väl gå att ordna. Extremt billig mat, rårivna potatisar och riven lök. Hur enkelt som helst tillsammans med hemkokt lingonsylt. Och gått.

RSS 2.0